Kajastusta – valoa tauluissa ja mielessä

Aamuisin olen usein hämmästynyt. Valo voimistuu kevättä kohden niin nopeasti ja voimalla, ettei sitä voi kun ihastuneena ihmetellä. Herään anivarhain, mutta valo onkin jo ehtinyt herätä ennen minua ja hohkaa taivaankannella, puiden latvuksissa, pilvien reunoilla ja kaikkialla valtoimenaan. Kevään tulo ja valon voimistuminen ilahduttaa joka vuosi yhä uudestaan, siihen ei kyllästy, vaikka sen on ehtinyt nähdä jo melko monta kertaa. Kun valo syttyy luonnossa, se syttyy myös ihmisen mielessä.

Voimistuva valo inspiroi minua maalaamaan tauluja. Katselen miten valo läpäisee, hehkuu ja kajastaa, miten se heittelee värejä ja varjoja hangilla, vedessä, puiden oksistoissa ja rungoilla. Muistelen ja samalla intoilen tulevaa kesän valoa ja sitten minun onkin maalattava aiheesta taulu. Tämän alkukevään maalausintoilusta syntyi taidenäyttely nimeltään Kajastusta. Näyttelyni on nähtävillä Särestöniemi-museon kahvilassa Kittilän Kaukosessa tämän maaliskuun ajan.

Särestöniemi on ihana paikka. Siellä selvästi aistii taiteellisen inspiraation henkäyksen ja rohkean, tinkimättämän elämänasenteen läsnäolon. Jos Sinulla suinkin on mahdollista, käy Särestössä. Museokierroksella kuulet lumoavia tarinoita Reidarista, hänen lapsuudestaan, elämästään ja taiteestaan. Kun katselet Reidarin pihapiirin kauniisti harmaantuneita hirsirakennuksia, ne katsovat takaisin. Todellakin, ne katsovat takaisin arvonsa tuntien. Ja galleriassa kaikki Reidarin taulut hehkuvat jotakin kesyttämätöntä ja vahvaa, villiä luontoa ja itse elämää.

Tein pienen virtuaalikierroksen Kajastusta – taidenäyttelyssäni, joten halutessasi voit käväistä kanssani Särestön kahvilassa. Kierroksella kerron lyhyesti hauskan tarinan Reidarista ja käärmeistä. Tarinan opettaja sattui olemaan Reidarin kummitäti ja ymmärsi hyvin erityistä ja lahjakasta poikaa. Opettaja antoi Reidarille lyijykyniä ja vihkoja, niinpä poika piirteli koulumatkoilla kaikkea näkemäänsä, mm. variksia niin innokkaasti, että sormet aivan kohmettuivat kylmässä. Varispiirustukset olivat kuulemma aivan täydellisen hienoja. Opettajasta tuli myöhemmin Reidarin hyvä ystävä ja henkinen tuki.

Ole hyvä, tässä Sinulle pieni taidenäyttelykierros. Valitettavasti videossa taulujen värit ovat haaleammat ja vaisummat kuin mitä ne oikeasti maalauksessa ovat… kameran linssi ja loisteputken valo eivät tee oikeutta maalausten väriharmonialle. Mutta sittenpä Sinulla onkin hyvä syy tulla paikalle ihan itse tutkailemaan maalausteni herkullisia sävyjä.

Ounasjoen lompero ja Perhokalastajan kesäyö, kaksi maalaustani Särestön näyttelystä.

Muistathan, että nyt koronarajoitusten aikana Särestönimen museokin joutuu rajoittamaan asiakasmäärää. Särestöön pääsee soittamalla ja varaamalla vierailuajan numerosta 016 654389, soitella voi tiistaista lauantaihin kello kymmenestä seitsemääntoista. Tässä Sinulle vielä Särestöniemen osoite https://www.sarestoniemimuseo.com/

Kiitos kun luit ja katselit. Nauti kevään tulosta ja valosta!

4 kommenttia blogitekstiin “Kajastusta – valoa tauluissa ja mielessä

  • Ounasjoen lompero-taulusta tunnistin heti kuvaa katsoessa Särestöniemen vaikutteita ja niinhän sitten kerroitkin videolla. Kerrassan upea maalaus. Kesäöitä kuvaavissa maalauksissasi olet todella tavoittanut ihmeellisen valon. Kiitos taidenäyttelystä.

    • Voi kiitos, lämmittää niin mieltä tämmönen palaute! Pohjoisen valo on mahtava ja sitä on haastavaa ja palkittevaa koittaa tavottaa…aina ko hippusen saapi valon hehkuhmaan, sitä alkaa ittekki innosta hehkuhmaan 🙂

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *