Keppimehulla kevääseen

Keppimehu? Oikein luit, keppimehupa hyvinkin, melko kummallinen nimi juomalle. Arvaatko mikä se on, keppejä keiteltynä mehuksi? Ei ihan mutta läheltä liippaa… Miepä oitis kerron, se on havu-uutejuoma, erinomainen rohtomehu kevätväsymyksen hoitoon ja moniin muihinkin kehon remppohin juuri nyt.

Jos Sinulla on omaa metsää tai saat maanomistajalta luvan, voit käydä keräilemässä keppimehun ainekset. Tähän rohtojuomaan tarvitaan puiden oksien nuorta kasvustoa. Toisten puistahan et jokamiehenoikeuksiin vedoten saa ottaa mitään, ei kuorta, ei oksia, ei kääpiä, ei yhtikäs mitään. Jokamiehenoikeus ei yllä puihin asti, sen luvalla saat kerätä lähinnä vain marjoja ja sieniä.

No niin, sitten resepti josta Sinulle on varmasti iloa. Ensin kahlaa kunnolla metsän siimekseen, älä jää aivan asutuksen liepeille tai teiden varsille. Kaikki maaäidin lahjat kerätään puhtailta paikoilta.

Metsästä löydät kaiken mitä tarvitset.

Reiluun parin litran kannulliseen keppimehua tarvitset vehreitä oksan päitä nuoresta männystä ja nuoresta kuusesta, pari noin viidentoista sentin mittaista tuuheaa havuoksaa molemmista puista. Lisäksi tarvitset katajaa, siitäkin oksien kärkiä. Katajaa riittää pienempi nippu, muutama elinvoimainen pikkuoksa. Oksia taitelessa älä katkaitse puun latvusta, äläkä raasta ja revi oksia, katkaise oksa nätisti puukolla tai oksasaksilla. Seuraavaksi joudut kumartumaan maahan ja kaivelemaan lumen alta. Tarvitset pienen nipun mustikanvarpuja, pari-kolme raikkaanvihreää varpua. Nyt Sinulla onkin kaikki ainekset, enää tarvitset vain puhdasta vettä.

Huuhtele oksat lämpöisessä vedessä, laita ne kannuun ja täytä kannu viileällä vedellä. Paras vesi olisi tietenkin puhdas luonnonvesi tunturipurosta tai lähteestä, mutta kun sellaista ei ole noin vain saatavillla, vesijohtovesikin käy. Nosta kannu valoisalle paikalle ikkunalle tai pöydälle muhimaan yön yli ja Avot, aamulla Sinulla on valmista keppimehua nautittavaksi.

Keppimehu muhii juotavaksi yhdessä yössä.

Nautiskele keppimehua lasillinen joka aamu ja vaikka ennen nukkumaan menoa toinen lasillinen. Täytä kannua sitä mukaa puhtaalla vedellä kun juot, että havut ja varvut pysyvät kannussa veden peitossa. Säilytä havuvesikannu jääkaapissa. Kannullisesta riittää noin viikoksi, sitten vaihda havut ja varvut uusiin. Keppimehua voit nauttia kahden viikon jaksoissa, jonka jälkeen pidä taukoa pari viikkoa ennen seuraavaa keppimehukuuria. Tarjoa hauskaa herkkujuomaa vieraillekin! Jos haluat, heitä kannuun mukaan karkeaa merisuolaa pari raetta, näin suolatasapainokin pysyy kohdillaan.

Miksi keppimehua kannattaa juoda? Tiesitkö, että puhdas pohjoinen metsä on todellinen aarreaitta ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin hoidossa?

Ihmisten keskuudessa jyllää sellainen salakavala vaiva kuin hiljainen tulehdus. Kärsimme epäterveellisestä teollisesta ruuasta, kiireestä, ylilääkityksestä, unen puutteesta, huonosta hengitysilmasta, suoranaisesta kehon myrkyttämisestä monin tavoin, tupakointi, huumeet, alkoholi, iholle levitettävät kemikaalit joitakin mainitakseni. Hiljaisella tulehduksella keho huutaa apua, useinkaan emme huutoa kuule ennen kuin sairastumme vakavammin. Nyt meillä on riesanamme myös korona-virus. Mikä neuvoksi? Yksi vastaus minulla on: metsä.

Metsäpolut kutsuvat voimaantumaan.

Männynneulasissa on kuusi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin sitrushedelmissä, lisäksi männyn kuoren fenolit ehkäisevät tulehduksia. Myös kuusen havuissa on c-vitamiinia sekä flavonoideja, kalsiumia, magnesiumia, karoteenia ja kaliumia. Kaikkihan tuntevat kuusenpihkan ällistyttävän tehon tulehdusten hoidossa. Havuissa on samaa tulehduksia hoitavaa vaikutusta kuin pihkassakin. Männyn ja kuusen neulaset sisältävät hienoja kivennäis- ja aromiaineita, eipä sitten ihme, että eläimet popsivat havuja mielellään, hirvet syövät männyn taimet ja kanalinnut täyttävät kupunsa havuneulasilla.

Mänty on hieno rohtopuu.
Metsäkuusta löytyy helposti kaikkialta Suomen metsistä.

Kataja on vahva rohto, niin tymäkkä, ettei sitä saa nauttia liikaa. Tiedetään, että katajanmarjat ja neulaset tehostavat keuhkoputkissa olevien rauhasten eritystä, laukasevat erilaisia kouristuksia, vähentävät ilmavaivoja, hoitavat haavoja sekä vähentävät bakteerien, virusten ja homesienien kasvua. Katajalla on havaittu olevan myös piristäviä vaikutuksia. Se supistaa ihoa ja limakalvoja, laskee veren sokeritasoa ja lisää pintaverenkiertoa. Munuaisvikaisen tai raskaana olevan ei tule käyttää katajaa, koska kataja sisältää munuaisia rasittavia aineita. Liiallinen määrä katajaa saattaa perusterveelläkin aiheuttaa allergisia oireita. Siispä varovaisuutta katajan kanssa! Keppimehusta katajan voi jäättää poiskin, jos sen käyttö epäilyttää. Tosin se antaa mehulle ihanan maun ja jos katajan kanssa on tarkkana, laittaa sitä vaikka vain joka toiseen keppimehusatsiin hiukkasen, niin ei tule ongelmia.

Katajan kanssa on syytä olla tarkkana, se on vahva rohto.

Mustikkassa on terveysvaikutteisia ainesosia niin paljon, että mustikan voi hyvin nimetä suomalaiseksi supermarjaksi. Maaäiti on pakannut pieneen marjapalleroiseen vitamiineja, linolihappoa, fenoleita, flavonoideja, kaliumia, magnesiumia, rautaa ja vaikka mitä mahtavaa. Kaikki tämä upeus ei ole vain marjassa, vaan osa on myös lehdissä ja varvuissa. Varvusta irtoaa mm. kromia, kun liotat sitä keppimehussa. Kromi auttaa sokerin himoon ja makean nälkään, hieno vastaisku turhalle karkin mussutukselle. Sokerihan on juurikin yksi kaikkein pahimmista hiljaisen tulehduksen alkusyistä.

Keväinen mustikka on kuin kaunis koru.

Nyt Sie jo varmasti sisäistit keppimehun erinomaisuuden, siispä suuntaa metsään. Keppimehu on oiva apu kehon hiljaiseen tulehdukseen, kevätväsymykseen ja kaikenlaiseen nuutumiseen. Samalla kun kuljet keräysreissulla, rauhoitu, kuuntele, katsele ja hengitä syvään. Aina kun astelet metsässä, kiitä mielessäsi maaäitiä. Kun keräät aineksia, kiitä joka oksasta. Maaäiti on kaiken elämän perusta ja ansaitsee todellakin kaiken kiitoksemme ja kunnioituksemme.

Metsässä saat jokaisella henkäyksellä keuhkot täyteen terveysvaikutteista puhdasta ilmaa, joka tappaa viruksia ja taudinaiheuttajia. Jos joitakin pikkupirulaisia jää vielä piilottelemaan kehosi sopukoihin, keppimehu antaa niille häädöt!

Hyvänmakuisella keppimehulla on ihana aloittaa päivä.

Kippis ja kulaus ja kiitos kun luit, toivottavasti annoin Sinulle innostuksen lähteä metsään ja ryhtyä keppimehun tekoon. Menhään methään, hengitethään syvhään, hymmyilhään menehmään ja pysythään terhveinä!

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *