Meillä oli tänä syksynä tavattoman kaunis ruska. Metsät, tunturin rinteet ja jänkät olivat yhtä purppuran hehkua ja oranssin loimotusta. Hienoa oli astella Maaäidin punaisella matolla. Luonnossa kulkiessa hurmaantui värisinfoniasta niin, että unohti itsensä täysin ja välillä taas heräsi ihmettelemään, että jopa sie vain Maaemo ihmistä rakhauvella hellit, ko juhlamatokki etheen asettelet.
Tällainen lumoutumisen tunne, uppoutuminen luonnon kauneuden kokemiseen niin syvästi, että kaikki muu haipuu pois, aika katoaa, raja itsen ja luonnon väliltä haihtuu olemattomiin ja sulaudut yhdeksi sen kanssa mitä näet, kuulet ja aistit, tämä on hyvin tuttua minulle lapsuudesta asti ja varmasti muillekin luonnossa liikkujille. Lumoutuminen tekee nykytutkimuksen mukaan aivoille ja koko ihmiselle yhtä hyvää kun uni väsyneelle.
Lumoutumiseen ei kuitenkaan välttämättä tarvita syysruskaa tai mahtavia maisemia, tuttu luontopolku lähimetsässä riittää. Auringon kimmellys sammaleessa, perhosen lento tai linnun liverrys voivat leijuttaa Sinut virkistäviin sfääreihin.
Mitä ihmiselle tällaisessa hurmaantumisen hetkessä tapahtuu? Ympäristöpsykologit nimittävät lumoutumiseksi tilaa, jossa ihmisen kaikki tarkkaavaisuus kohdistuu tiettyyn elementtiin tai luonnon yksityiskohtaan, mieli solahtaa keskittyneeseen ja myönteiseen läsnäoloon niin, että koko kehomieli-järjestelmä lepää. Luonnossa ns. hetkessä eläminen ja hetkeen herääminen tapahtuu kuin itsestään ja juuri siksi luonto onkin kaikkein paras paikka sekä mielentaitojen harjoitteluun että rentoutumiseen.
Kehoa ja lihaksia voi treenata liikunnalla, kaikki sen tietävät, mutta moniko tietää, että myös mielentaitoja voi harjoitella yhtä tuloksellisesti. Yksi ihana ja mielenkiintoinen tapa oman mielen treenaamiseen ja stressin selättämiseen on Metsämieli-menetelmä, johon pääsin ilokseni tänä syksynä syvemmin tutustumaan. ( https://www.metsamieli.fi/)
Metsämieli-menetelmän on kehittänyt suomalainen Sirpa Arvonen(KM) käyttäytymistieteiden ja työhyvinvoinnon asiantuntija, valmentaja ja kouluttaja, tietohallinnon vastuualuejohtaja(HUS), yhdessä monien terveys- ja liikunta-alan ammattilaisten kanssa. Metsämieli-menetelmä ei ole mikään tuulesta temmattu uusi keksintö tai muoti-ilmiö, vaan sitä on kehitetty ja toteutettu jo parikymmentä vuotta. Osaajia ja ohjaajia on eri puolilla Suomea, myös Belgiassa, Hollannissa ja Tsekeissä. Ohjaajista löytyy eri alan ammattilaisia, muun muassa varhaiskasvattajia, opettajia, psykologeja, terveydenhoitajia, eräoppaita, liikunnanohjaajia, ohjelmapalvelutuottajia ja työhyvinvointivalmentajia.
Tämän syksyn opintoryhmä valmistui Metsämieli-ohjaajiksi lokakuun alkupuolella Nurmijärvellä luontomentori Elina Liljan valmennuksessa. Mie olin tässä porukassa ja lentelin Kittilä-Helsinki väliä kirjat, vaihtosukat ja hammasharja repussa aivan tarpeeksi asti, kuitenkin hyvin innostuneena uudesta aluevaltauksesta. Suorastaan hämmästyneenä tervehdin näitä hiljaisia, mielen sopukoista nousevia oivalluksia, joita tulvehti tietoisuuteen Metsämieli-harjoituksia tehdessä. Oli myös iloista ja mielenkiintoista tutustua muihin koulutettaviin, niin ihastuttavia ja päteviä, enimmäkseen hoitoalan ammattilaisia Etelä-Suomesta, lennähdin reppuineni ja paulakenkineni heidän joukkoonsa saumattomasti.
Miltä tuntuisi tehdä itselle kiitollisuuspuu, tai lähteä kohtuullistamiskävelylle, tutustua hengityksen taikaan tai nuuskimisen olemukseen? Entäpä jos kokeilisit voimavarapolkua, tunteiden tuuletuskävelyä tai rakentaisit hyvien tekojen keon? Nämä kaikki ovat Metsämieli-harjoituksia. Erilaisia harjoituksia on menetelmässä paljon, monenlaisiin elämän tilanteisiin ja muutosprosesseihin. Äkkiseltään tällaiset harjoitukset voivat kuulostaa lapsellisilta ja saattavat saada aikaa hymistelyä ja silmien pyörittelyä, että hoh hoijaa, kaikkeen sitä aikaa tuhlataan… Mutta kappas vaan, kun syventyykin rauhassa ajatuksella harjoitukseen, keskittyy havaintoon, alkaa mieleen nousta jotakin uutta tai upeaa, hiljaisia toivon kipinöitä tai myönteisyyttä, iloa ja tuntemusten timantteja. Huomaat itsestäsi sellaisia voimavaroja, joiden olemassaolosta et tiennyt mitään. Mielessäsi saattaa kirkastua joku unohtunut idea aivan uudesta näkökulmasta ja sytyttää innostuksen liekin. Miltä tuntuu, joko Sinun tekisi mieli lähteä Metsämieli-kävelylle?
Luonnon hyvinvointivaikutukset tunnetaan nykyisin jo melko hyvin ja tunnustetaan tosiasiaksi. Metsämieli-menetelmä yhdistää luonnossa itsestään syntyvät hyvinvointivaikutukset ja käyttäytymistieteisiin perustuvat hyvinvointiharjoitukset. Metsämieli-harjoituksilla mm. helpotetaan stressiä ja kehitetään ajanhallinnan taitoja, syvennetään itsetuntemusta, opetellaan tietoista läsnäoloa ja kuuntelemista, elvytään rasituksista, täsmennetään tavoitteita, lohduttaudutaan surussa, haetaan myönteisyyden ja kiitollisuuden tasoja, löydetään voimavaroja, innostutaan haasteista, harjoitellaan keskittymistä, saadaan varmuutta… lista on pitkä ja vaikuttava. Pysähtyminen, pohtiminen, tietoiseksi tuleminen, armollisuus itseä kohtaan ja lempeys ovat avainsanoja. Väitän, että Metsämieli tekisi jokaiselle hyvää.
Jo pelkästään luontokuvan katseleminen käynnistää kehossa myönteisiä fysiologisia reaktioita, hengitystiheys laskee, positiiviset tuntemukset ja rentous lisääntyvät, oppiminen tehostuu. Toivoisin, että esimerkiksi koululuokkiin, päiväkoteihin, sairaaloiden potilashuoneisiin, hoitolaitoksiin ja vanhainkoteihin laitettaisiin suuria vaikuttavia luontokuvia, digitaalisena tai ihan vain tauluina. Näinkin pienellä satsauksella olisi varmasti suuria myönteisiä vaikutuksia. Mitäpä jos ankeaa kaupunkinäkymää muutettaisiin luontokuvilla? Puita ja kasveja ei voi istuttaa joka paikkaan, mutta niiden kuvia on helppo asentaa.
Entä mitäköhän tapahtuisi, jos Metsämieli-harjoitteet otettaisiin aktiivisesti koulujen, työpaikkojen, hoitolaitosten ja vanhainkotien arkeen?
Valokuvaaminen on yksi Metsämieli-menetelmän suosittelema harjoite. Kännyköissä on ihan hyviä kameroita, ja kännykkä kulkee mukana kaikkialle. Napsi kuvia yksityiskohdista, väreistä, valosta, katso ylhäältä ja aivan maan rajasta, tarkenna ja kallistele kuvakulmaa, kokeile. Näin opit näkemään ja huomaamaan luonnossa ihastuttavia, voimaannuttavia asioita. Valokuviin voit palata aina uudelleen, vaikka et pääsisikään metsään juuri silloin kun koet siihen tarvetta.
Jos kiinnostuit Metsämieli-menetelmästä, etsi kotiseudultasi retkiä tai ohjaaja, joka voisi viedä Sinut harjoittelemaan. Metsämieli-ohjaajat osaavat kuljettaa tilanteita ja varioida harjoituksia, että saat parhaan kokemuksen.
Jos Metsämieli-retki ei ole mahdollinen, ehdotan Sinulle, että menet silti luontoon viikoittain katselemaan jotakin rauhoittavaa ja kaunista, lohdullista ja inspiroivaa. Tiedän, että metsä on joillekin pelottava ja outo ympäristö, valitse silloin rauhallinen puiston kulma. Luontoympäristön on hyvä tuntua turvalliselta. Etsi itsellesi mieleisiä ja helposti saavutettavia luontokohteita, hengittele ja nauti, ole vain. Anna itsellesi lahja olemalla luonnossa, Sinulla on varmasti aihetta ja syytä antaa itsellesi lahjoja, olet tosiaankin sen ansainnut. Kun kuljet metsässä, tunnustele miten metsäpolku joustaa askeleitten alla, kuuntele ja vain katsele, anna lumoutumisen herättää Sinut läsnäolevaksi.
Kävelyretket luonnonhelmassa nostavat esiin monenlaisia ideoita ja oivalluksia. Pohdi ajatuksiasi ja pidä tuntemuksista vaikka päiväkirjaa. Asioiden ja huomioiden kirjoittaminen tai niistä keskusteleminen auttaa tiedostamaan ajatus- ja tunneprosessit paremmin. Hyvät ideat jäävät mieleen ja heräävät eloon, ne kypsyvät toteutettavaksi. Arvokasta on sekin, että huomaat jostakin asiasta, ongelmasta uuden näkökulman, uuden kiinnostavan lähestymistavan ja ongelma muuttuukin innostavaksi haasteeksi.
Luontoäiti puhuttelee Sinua aina kauniisti ja hyväksyy Sinut juuri sellaisena kuin olet. Sekin on yksi syy, miksi metsässä on niin hyvä olla. Mutta tiedostatko Sinä, miten puhuttelet itseäsi?
Ihmisen mielessä kulkee päivittäin noin 60-70 tuhatta ajatusta ja suurin osa niistä on negatiivisia. Emme edes huomaa tai ole tietoisia kuin pienestä osasta tästä päässä pyörivästä surinasta. Se, millaista levyä olet oppinut mielessäsi soittamaan on vain totuttu tapa, ja sen miellät todellisuudeksi. Asenne, jolla suhtaudut muutoksiin ja haasteisiin vaikuttaa suuresti elämänlaatuusi. Kun muutat ajatuksiasi ja asennettasi, muokkaat todellisuutesi. Tämä on ikivanha ja tunnettu tosiasia.
Sitten kun olet tiedostanut ajatus-surinasi ja osaat metsässä pysäyttää sen, muokata sitä ja suunnata ajatusvirtaa paremmin, tämä uudenlaisen ajattelun tai asenteen vakiintuminen toimintatavaksi ja todellisuudeksi vie aikaa noin puoli vuotta. Metsässä voit kaikessa rauhassa vaikka opetella puhuttelemaan itseäsi yhtä kannustavasti ja lempeästi kuin Luontoäitikin Sinua puhuttelee. Metsä on ajatusten muokkaamiseen kaikkein paras paikka.
Toivotan Sinut lämpimästi tervetulleeksi metsän siimekseen hiljaisille poluille. Löytöretki metsään on löytöretki Sinuun itseesi ja samalla voit valita portin onnellisempaan tulevaisuuteen.
Kiitos kun luit. Lumoutumisen hetkiä Sinulle toivottelee Metsämieli-ohjaaja Paula.
Koska nettiin tulee tietoa kurssista Muoniossa? Voitko laittaa jo lisätietoa kevään 2024 aikataulusta ja kurssin sisällöstä?
Heissulivei Jaana! Se Luontoyhteysohjaaja-koulutus tulee Lappian kautta. Lappian sivuille tulee varmaan alkuvuodesta esittelyt 🙂 Palathaan, kuulhaan ja nähhään, t. Paula
Hei PAULA,
onko tätä koulutusta tulossa, en ole löytänyt tietoa Lappian sivuilta tms?
Heippa Jaana, nämä minun sivut ovat olleet tauolla, minuun saa yhteyttä sähköpostilla paula.sieppi@gmail.com. Lappia kouluttaa luontoyhteysohjaajia, se koulutus on lähinnä Lappian opiskelijoille. Jos ryhmä täyttyy opiskelijoista, sitä ei mainosteta missään. Seuraava koulutus on luultavasti keväällä 2025. Asiasta voi ihan vaikka soitella Lappian toimistoon, Muonion toimipisteen kansliaan. Hyvää syksyä!
yst. Paula