Lapin akan rohki hyvä rohtovinkki, siankärsämö

Siankärsämö
Achillea millefolium

Siankärsämö on mahoton voimakasvi. Se ei näytä juuri milthään ja se kasvaa melkhein joka paikassa. Ihmiset luulevat sitä tienlaijan rikkaruohoksi, mutta oikeasti son toellinen aarre.
Kokoappa kourallinen siankärsämön tuohreita kukkia ja nuuhkase. Haiju on taihvaallisen ihana, puhas ja täyvellinen. Siankärsämö auttaa monhiin vaihvoin, son tehokas yleisrohto.

Siankärsämö on verenseishauttaja. Ko saat virtahnaan valuvan haavan, laita siihen siankärsämöä hautheena, niin jo heittää veri valumasta.
Entisaikhaan siankärsämön väkevä voima on tiijetty, puusepilä on aina ollu kärsämönippu työkalupakissa haavojen varale ja sotihlaat on kantahneet kärsämöitä, että ko paha paikka kohale sattuu, niin olis jotaki apuja omasta takkaa.

Kaikenlaiset järstit ihola, tulehukset, hiertymät ja paisheet saavat helpotuksen siankärsämöhautheesta. Ja jos sulla tuppaavat ikenet kippeytyhmään ja tulehtuhmaan, kurlaappa siankärsämöteelä suuta, niin jo alkaa tokenehmaan.
Ja passaa kärsämöllä hautoa muitaki arkoja paikkoja, peräpukamat ja suonikohjukki sillä hiljaksheen hellittävät.

Kärsämöä voipi käyttää yhtälaila sisäsesti ko ulkosesti. Siankärsämöteelä lepytethään kivulihjaita kuukautisia ja mahakipuja, se auttaa ripulissa, lunssassa ja räkätauvissa. Jos maha on kovala ja pierettää, niin kärsämötee helpottaa olotillaa.
Vanhemman vaimoväen vaiva eli vaihevuet saattavat toisihnaan olla hankala riesa, hikkoiluttaa ja meinaa välilä hermo mennä. Silloin kannattaa ottaa kärsämökuuri.
Eikä vaihevuet ole vain vaimoväen vitshaus, kyllä net äijänpuolekki äkisevät ko ikkää kertyy.
Siankärsämöä vain molemmille, niin jo laskeutuu rauha pirthiin.

Kukkia keräthään kesälä ko net on justhiin auehneet ja kuivathaan ritilällä uunissa tai kuivurissa matalalla lämmölä rutikuivaksi. Lehtiäki voipi kuivata, net keräthään ennenkö kärsämö alkaa kukkihmaan. Lehtiä voipi syyä tuohreenaki, nuoret lehet maistuvat hyvältä leivän päälä ja salaatissa.

Kärsämöteehen laitethaan teelusikallinen kuivattua yrttiä kuppia kohen. Vesi keitethään ja panhaan yrtit kuuhmaan vetheen hautuhmaan vähäksi aikaa, siivilöihään ja juohaan. Tai tehhään teestä ihole haue, eli laitethaan jäähtyny tee rohtoihneen kaikkihneen siteharsotaitoksheen ja asetethaan kipehjään kohthaan.

Sitte varotuksen sana: siankärsämö on sen verran tuju yrtti, että sitä ei saa myöthään käyttää. Kupillinen aamula ja illala ja vain pari viikkoa kerrahlaan. Sitte häätyy heittää ja pittää taukoa, ja joskus taas ottaa kuuri ko tarvithaan.

Meilä on muutamia niin hienoja rohtoja, että kaikkien olis hyövyllistä tuntea ja tietää net. Siankärsämö kuuluu tähän porukhaan, sitä pitäis jokhaisella olla kaapissa.